Menü Bezárás

Vegyszermentes darázsirtás szerepe

egyszermentes darázsirtás szerepe

Tetőcserép alatt megbújva, repedésekbe beköltözve vagy földbe leásva, a darázs fertőzöttség különösen veszélyes kártevőkhöz tartozik. A darázsirtás sokféleképpen történhet. Vannak, akik a házi megoldásokra esküsznek és egy lódarázs fészek irtása is simán belefér, egyáltalán nem riasztja el őket a darazsak szúrása (pedig egyébként nem árt kellő óvatossággal kezelni őket).

A darázsfészek elpusztítás után csak akkor válik teljesen veszélytelenné, ha sikerült felszámolni a kolóniát. A darázsirtás a házi megoldások mellett történhet erősebb peszticidekkel is. Az Európai Unió folyamatosan felülvizsgálja a forgalomban lévő vegyszereket, azért, hogy az egészségre különösen ártalmas vegyszerek minél hamarabb kivezetésre kerüljenek a tagállamok boltjainak polcairól.

Manapság léteznek zöldebb lehetőségek a kártevőirtásra, amelyek kevésbé mérgezőek az emberre, és mint kiderült, költséghatékonyabbak is, mint a hagyományos peszticidek. Ennek az az oka, hogy a zöld kártevőirtás nagy része arra összpontosít, hogy megakadályozza a rágcsálók és rovarok bejutását a házba, ahelyett, hogy megölné őket, ha már ott vannak. Ilyen lehet például egy ajtóseprő, amely elfedi az ajtó alja és a padló közötti lyukat. Kis helynek tűnhet, de egy rágcsáló számára ez a tér nagyjából olyan, mint egy nyitott ajtó.

Természetesen ahelyett, hogy szolgáltatás igénybevételére szorulnánk, házi módszerekkel is megpróbálhatjuk a kártevő irtást, legyen szó akár patkányirtás vagy darázsirtás munkáiról. Azonban legtöbbször, ha nem akarjuk egyedül elvégezni, patkányirtás Budapest és a nagyobb városok területén rekord gyorsasággal rendelhető meg.

Néhány trükkel igyekezhetünk megelőzni a kártevők elszaporodását a házban és akörül. Tartsuk tisztán a házát, még ha a vacsora teljesen le is van takarítva az asztalról, minden este alaposan töröljük le az összes felületet (pult, tűzhely, mikrohullámú sütő). Tartsuk az ételt szorosan letakarva és a hűtőszekrényben – vagyis ne hagyjunk gyümölcsöt a pulton vagy a konyhaasztalon.

Ha a házunk tiszta, győződjünk meg arról, hogy minden szivárgást, repedést és lehetséges átjárót lezártunk a meleg, hívogató otthonunkban.