Menü Bezárás

Minden, amit tudni akartál az autó gumi működéséről

Minden, amit tudni akartál az autó gumi működéséről

Bármely jármű legalapvetőbb tartozéka a gumi, lehet ez akár tehergumi vagy terepgumi, de a motor gumi minősége és fajtája is legalább ilyen fontos. A gumi tipikusan olyan alkatrész, amit nem pár hétre, inkább pár hónapra vásárolunk. Ahhoz viszont, hogy a gumi megfelelőenkarban legyen tartva figyelnünk kell jó néhány dologra.

Hátsó gumik

A hátsó kerekek nincsenek a kormányhoz kapcsolva, ami rendkívül megnehezíti, hogy megítéjük éppen aktuálisan mennyire jó a tapadásuk. Ezért nagyon fontos, hogy a hátsókerékre új gumi kerüljön fel. Hiszen egy új gumi jobb irányítást biztosít vészfékezéskor vagy szűk kanyarokban, amikor az utak csúszósak, így kisebb a kockázata annak, hogy elveszítjük az uralmát a jármű felett.

Futómű-beállítás

Nehéz megállapítani, hogy a kerekek és a tengelyek megfelelően vannak-e beállítva vezetés közben. Ha azonban a jármű felfüggesztése nem megfelelő, a kezelhetősége megváltozhat, és veszélybe kerülhet a biztonságunk. Ha a gumiabroncs szilárd tárggyal, például járdaszegéllyel vagy kátyúval érintkezett, vagy egyenetlen kopást észlelünk a gumiabroncsokon, érdemes szerelőhöz vinni az autót. Az autó helyes futómű beállításai megóvják az abroncsokat a szabálytalan és/vagy gyors kopástól, és üzemanyagot is takarít meg.

Gumiabroncsok javítása

Ha egy gumiabroncs javításra szorul, akkor nemcsak kívül, de a kerékről leszerelve belül is érdemes átvizsgálni az abroncsot, ezért fontos, hogy szerelőre bízzuk a gumiabroncsok átfogó ellenőrzését. Egy profi szakember gondoskodni tud az abroncs összeszerelésétől kezdve, annak kiegyensúlyozásán át egészen a szelep cseréjéig.

Élettartam

Egy adott gumiabroncs élettartamának pontos előrejelzése nem lehetséges. A gumiabroncsok különféle anyagokból és gumikeverékekből készülnek, amelyek befolyásolják a gumi teljesítményét. Persze a gumi teljesítménye sok egyéb tényezőtől is függ, mint például az időjárástól, a tárolási körülményektől és a használati feltételektől. Éppen ezért a javasolt gyakran ellenőrizni, de évente egyszer minimum ellenőriztetni a gumijainkat szakemberrel. Végül pedig érdemes betartani, a gumi gyártójának az élettartamra adott ajánlásait is.