Menü Bezárás

Hogyan tisztítsuk a sarokkanapé bőr felületét?

Hogyan tisztítsuk a sarokkanapé bőr felületét?

Ha nekünk is bőr sarokkanapé van otthon, akkor biztosan felmerült már bennünk a kérdés, hogyan kell tisztítani egy ilyen kanapét? Természetesen létfontosságú, hogy a sarokkanapé tiszta és friss maradjon, de az is fontos, hogy a gyönyörű kárpitot ne veszélyeztessük tisztítás közben.

Mint minden más ülőgarnitúra vagy sarokkanapé esetében, fontos, hogy a bőrt a portól, törmeléktől és potenciális allergénektől mentesen tartsuk otthonunk egészségének érdekében, és közben gondoskodjunk az anyag megfelelő gondozásáról is.

Egy bőr kanapé könnyen tisztítható és gondozható, ha ismerjük a helyes eljárást. A bőr egyszerű és mégis nagyszerű kárpitválasztás tud lenni, egyik előnye, hogy jól öregszik, amíg megfelelő gondozásban részesül. A bőr nemcsak a nappaliba jó választás, hanem az étkező gyöngye is tud lenni.

1. Bőr sarokkanapé porszívózása

A bőr kanapé tisztítását mindig kezdjük porszívózással, miután eltávolítottuk a párnákat és ellenőriztük a kanapé oldalát és a háttámláját, hogy nincs-e meglazulva, és nem találunk-e beesve valahova cukorkapapírt vagy valamilyen kicsi játékot. Használjuk a porszívó bőrkárpit kefetartozékát is, hogy elkerüljük a karcolódást.

Lassan, lassú seprő mozdulattal szívjuk fel a felületen felgyülemlett morzsákat és szennyeződéseket, majd a résekbe való kiegészítővel igyekezzünk kiszedni minden olyan szennyeződést, amelyeket az ujjaink nem tudtak elérni, végül pedig tisztítsuk meg a varratokat is. Ismételjük meg az egészet a párnákon.

2. Bőr kanapé törölgetése

Míg a porszívózás eltávolítja a port, a morzsákat, a háziállatok szőrét és így tovább, a bőr kanapénak is előnyös lehet a további tisztítás. Mielőtt azonban folytatnánk, ellenőrizzük a bútorcímkén a gyártó irányelveit. Például a W betű a címkén azt jelenti, hogy csak vízbázisú tisztítószert használhatunk. Az S vagy P azt jelenti, hogy csak oldószerrel tisztítható a bútor (csak száraz tisztítás). Az SW vagy WS azt jelenti, hogy használhatunk vízbázisú mosószert vagy oldószeres tisztítószert is. A gőztisztító is jól használható a bőrön. Végül az X azt jelenti, hogy nem használhatunk vizet vagy tisztítószert a felületre – ilyen esetben megéri elgondolkodni azon, hogy egy szállítás megszervezésével tisztíbó vitetjük a bútort.

A legtöbb kanapé kész bőrből készül, és enyhén nedves ruhát használhatunk a gyors tisztításhoz. Ügyeljünk azonban arra, hogy a ruha csak nedves legyen, és ne túlságosan vizes, különben víznyomok maradhatnak a bőr felületén.

3. Használjunk speciális tisztítószereket

A bőr kanapé általában speciális termékkel tisztítható, amiket érdemes puha, szöszmentes ruhával finoman eloszlatni a bőr felületén. Először mindig érdemes egy nem feltűnő területen elvégezni a helyszíni tesztet, hiszen ha mégsem reagál a bőr jól a termékre, akkor nagyobb károkozás nélkül tudjuk mellőzni a használatot. Éppen csak nedvesítsük meg a ruhát a kárpit letörléséhez. Lényeges, hogy finoman dolgozzunk, hiszen a bőrt nem szabad erősen dörzsölni, így ha elsőre nem jönne ki egy folt, akkor inkább ismételjük meg a folyamatot, ahelyett, hogy erősebben dörzsölnénk.

4. Használjunk kondícionálót

A kondícionálóval vagy megvédhetünk egy új kanapét, vagy puhíthatjuk és hidratálhatjuk a régi bőrt. Figyeljünk azon oda arra, hogy a bőrkondícionálót minden eseben a gyártó utasításai szerint használjuk, és ha a kanapé régi, fordítsunk időt a bőr kanapé megjavítására, hogy visszaadjuk korábbi szépségét.

5. Tudjuk mikor hívjuk a profikat

Ha a bőr kanapé foltos, és a tisztítás nem segít, ne essünk a a súrolás kísértésébe – lehet, hogy több kárt okozunk, mint hasznot, hívjunk inkább professzionális kárpittisztítót.

Gyakran felmerülő a kérdés, hogy használhatunk-e ecetet a bőr kanapé tisztítására. Bár fehér ecettel tisztítható a bőr kanapé, de először mindenképpen próbáljuk ki az oldatot nem feltűnő helyen.

Keverjünk össze egyenlő arányban vizet és ecetet, majd töröljük le a kanapét egy mikroszálas kendővel. Felülről lefelé dolgozzunk, időnként öblítsük le a kendőt a házi készítésű tisztítószerrel. Ügyeljünk arra, hogy a ruha csak nedves, ne túl vizes legyen, így elkerülve a bőr károsodását.

Szárítsuk meg a kanapét puha, tiszta törülközővel.

A bőrről ecettel távolíthatjuk el a tintát, de ezt óvatosan tegyük.

Egy másik gyakori kérdés a bőr tisztításával kapcsolatban, hogy lehet-e mosogatószappant használni a tisztításhoz. Természetesen nem kizárt, hogy mosogatószert is használhatunk a bőr tisztásához, viszont mindig ragaszkodjunk az enyhe mosogatószerekhez. Egy tálban keverjük össze a mosogatószert meleg vízzel, és nedvesítsük meg egy mikroszálas kendővel, majd töröljük le a kanapét az oldattal. Használjunk tiszta vízzel megnedvesített ruhát a második áttörléshez, majd szárítsuk meg egy harmadik ruhával. Mindenképpen kövessük a bőr tisztítás szabályait, mindig finoman dolgozzunk, és soha ne dörzsöljük az anyagot.