Menü Bezárás

Az ablakpárkány legfontosabb funkciója és formái

Az ablakpárkány legfontosabb funkciója és formái

A lakásban lévő ablakpárkány kiegészítő védelemként szolgál a hideg ellen, virágok, könyvek elhelyezésére, a pult cseréjére és akár pihenőhelyre is használható. Bár az ablakpárkány kiválasztása apróságnak tűnhet, ám mégsem érdemes elaprázni az ablakpárkány választást. Érdemes tehát elég időt fordítani a homlokzatburkolatok kiválasztására és tervezésére.

A burkolatok tervezésekor, azért hogy ne sikkadjon el információ, fontos, hogy közmegegyezéses szótárból dolgozzunk. Az ablakpárkány például az ablak homlokzati síkjából kiemelkedő, az ablak külső párkánnyal való alsó vízszintes határolása. Külső ablakpárkány a csapadék homlokzatra való lecsorgását vízorr kialakításával akadályozzák meg. Az ablakpárkány szinte minden házon használt homlokzati elem. Gyakran előfordul még a timpanon, ami sokkal inkább a nyeregtetős épületek homlokzatára jellemző, háromszögletű oromzati mező, íves záródással. Az ablak- és ajtónyílások felett, a keretezés részeként is előfordul.

A különböző szegélyszerű homlokzati elemek sokféle anyagból készülhetnek. A párkány készülhet kőből, fából, műanyagból és még rengeteg más anyagból is. A párkány környéke is kérdést képez, hiszen tökéletes megoldás lehet például a dísztégla de fa- vagy aluminíum megoldások is működőképesek lehetnek. A külső burkolatokhoz dekorációnak használhatunk ablak díszléc darabokat vagy akár íves díszlécek is kerülhetnek a homlokzatra.

Ház építés és fejújítás közben legtöbbször a nagyobb képet nézzük, aztán ahogy kezd összeállni a nagyobb kép, úgy lesznek egyre fontosabbak az apróbb részletek. Ár-érték arányban kifejezetten javasolni szokták a szakemberek a műanyag ablakpárkányt. Az ablak külső részén a párkánynak az anyaga különösen fontos, hiszen még a házon belül a párkány maximum virágtartó lesz, úgy a házon kívül csapadékelvezető feladata is lesz. A külsö párkánynak ellen kell állni az UVB és UVA sugaraknak. A műanyag párkányok pedig viszonyolag olcsó áruk, de nagy strapabírásuk miatt a legkedveltebb és leginkább javasolt ablakpárkányok közé tartoznak.